[Top][All Lists]

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Verbatim USB drive crashes libparted

From: TK
Subject: Verbatim USB drive crashes libparted
Date: Tue, 01 Feb 2011 20:28:01 +0200

If Verbatim Store'n'Go Pinstripe 4 GB USB drive is mounted before
starting gParted, gParted crashes after starting to scan for devices. If
gParted is started before mounting the stick, everything works fine
until you ask gParted to refresh devices at which point the program
crashes without launching apport (Ubuntu crash reporter). I'm using
Ubuntu 10.10, 64-bit. Here's what happens:


        sudo parted /dev/sdg unit s print

Backtrace has 13 calls on stack:
  13: /lib/libparted.so.0(ped_assert+0x31) [0x7f24b01845c1]
  12: /lib/libparted.so.0(+0x393b6) [0x7f24b01af3b6]
  11: /lib/libparted.so.0(+0x39b33) [0x7f24b01afb33]
  10: /lib/libparted.so.0(+0x3a7ed) [0x7f24b01b07ed]
  9: /lib/libparted.so.0(ped_disk_add_partition+0x1cb) [0x7f24b018ad3b]
  8: /lib/libparted.so.0(+0x3bd34) [0x7f24b01b1d34]
  7: /lib/libparted.so.0(+0x3bf25) [0x7f24b01b1f25]
  6: /lib/libparted.so.0(ped_disk_new+0x75) [0x7f24b018b815]
  5: parted() [0x40698e]
  4: parted(non_interactive_mode+0x8c) [0x40c7cc]
  3: parted(main+0x63) [0x40ab13]
  2: /lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xfe) [0x7f24af98cd8e]
  1: parted() [0x404fa9]

You found a bug in GNU Parted! Here's what you have to do:

Don't panic! The bug has most likely not affected any of your data.
Help us to fix this bug by doing the following:

Check whether the bug has already been fixed by checking
the last version of GNU Parted that you can find at:


Please check this version prior to bug reporting.

If this has not been fixed yet or if you don't know how to check,
please visit the GNU Parted website:


for further information.

Your report should contain the version of this release (2.3)
along with the error message below, the output of

 parted DEVICE unit co print unit s print

and the following history of commands you entered.
Also include any additional information about your setup you
consider important.

Assertion (head_size <= 63) at ../../../libparted/labels/dos.c:662 in
probe_partition_for_geom() failed.


DRIVE 1 (factory settings)

sudo fdisk -l

Disk /dev/sdg: 4009 MB, 4009754624 bytes
23 heads, 23 sectors/track, 14804 cylinders
Units = cylinders of 529 * 512 = 270848 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xc3082e17

   Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdg1 16 14805 3911744 c W95 FAT32 (LBA)

DRIVE 2 (factory settings) 

sudo fdisk -l -u /dev/sdg

Disk /dev/sdg: 4007 MB, 4007657472 bytes
86 heads, 22 sectors/track, 4137 cylinders, total 7827456 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000

   Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdg1 8064 7827455 3909696 c W95 FAT32 (LBA)


Please note, there are two different Verbatim 4 GB USB drives with which
this problem occurs. I originally reported the bug to Launchpad, but was
redirected from there to send an e-mail to this address. The original
bug report can be found at


If you need more information, I will try to provide it to the best of my

T Kortehisto

reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]