bug-gnu-emacs
[Top][All Lists]
Advanced

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

utf-8 input under X11


From: David Monniaux
Subject: utf-8 input under X11
Date: Tue, 23 Oct 2001 10:00:59 +0200 (CEST)

This bug report will be sent to the Free Software Foundation,
not to your local site managers!
Please write in English, because the Emacs maintainers do not have
translators to read other languages for them.

Your bug report will be posted to the address@hidden mailing list,
and to the gnu.emacs.bug news group.

In GNU Emacs 21.1.1 (i686-pc-linux-gnu, X toolkit, Xaw3d scroll bars)
 of 2001-10-22 on picsou.chatons
configured using `configure  --with-xpm --with-jpeg --with-tiff --with-gif 
--with-png --with-xim --with-x --with-x-toolkit=lucid --prefix=/opt/emacs-21'
Important settings:
  value of $LC_ALL: fr_FR.UTF-8
  value of $LC_COLLATE: nil
  value of $LC_CTYPE: nil
  value of $LC_MESSAGES: nil
  value of $LC_MONETARY: nil
  value of $LC_NUMERIC: nil
  value of $LC_TIME: nil
  value of $LANG: fr_FR.UTF-8
  locale-coding-system: nil
  default-enable-multibyte-characters: t

Please describe exactly what actions triggered the bug
and the precise symptoms of the bug:

Under X11, running with an UTF-8 encoded keyboard :
I of course use
(set-terminal-coding-system 'utf-8)

The key combinations AltGr-E or Multi_key (Compose) E =, both of which
produce a Euro sign (character 8364 in Unicode), make Emacs dump core.

The key combinations Multi_key O E and Multi_key o e, producing
respectively OE and oe ligatures (Unicode 338 and 339), produce
respectively the following error messages :
encoded-kbd-self-insert-ccl: Invalid character: 0140000, 49152, 0xc000
encoded-kbd-self-insert-ccl: Invalid character: 0200000, 65536, 0x10000

I add that all these key combinations work in X11 applications willing
to run in UTF-8 locales (KWord, for instance).

The accented characters such as e acute or o circumflex work perfectly
in Emacs under this setup, so the UTF-8 keyboard decoding must work at
least partially.

Also, the following commands work fine :
(defun oe () "Insert oe ligature" (interactive) (insert-char (ucs-to-char 339) 
1))
(defun OE () "Insert OE ligature" (interactive) (insert-char (ucs-to-char 338) 
1))
(defun eur () "Insert Euro sign" (interactive) (insert-char (ucs-to-char 8364) 
1))
The characters get displayed and saved properly.

Recent input:
<help-echo> <help-echo> <help-echo> <help-echo> <help-echo> 
<help-echo> <help-echo> <help-echo> <help-echo> <help-echo> 
<help-echo> <help-echo> <help-echo> <help-echo> <help-echo> 
<menu-bar> <help-menu> <report-emacs-bug>

Recent messages:
Loading encoded-kb...done
Loading font-lock...
Loading regexp-opt...done
Loading font-lock...done
Loading advice...done
Loading cus-edit...
Loading easymenu...done
Loading cus-edit...done
For information about the GNU Project and its goals, type C-h C-p.
Loading emacsbug...done



reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]