[Top][All Lists]

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: [libtool 2.2] testsuite: 34 failed

From: Roberto Bagnara
Subject: Re: [libtool 2.2] testsuite: 34 failed
Date: Sat, 08 Mar 2008 08:27:38 +0100
User-agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20050929 Thunderbird/1.0.7 Fedora/1.0.7-1.1.fc4 Mnenhy/

Ralf Wildenhues wrote:
Hello Roberto,

your posts are good sources of bug reports ...

* Roberto Bagnara wrote on Sun, Mar 02, 2008 at 08:48:07AM CET:
## ----------------------- ##
## libtool 2.2 test suite. ##
## ----------------------- ##
## ------------------------ ##
## Summary of the failures. ##
## ------------------------ ##
Failed tests:
libtool 2.2 test suite test groups:


  34: old-m4-iface.at:107 AC_WITH_LTDL
      libtoolize automake autoconf
34. old-m4-iface.at:107: testing ...
libtoolize: putting auxiliary files in `.'.
checking whether libtool supports -dlopen/-dlpreopen... yes
checking for ltdl.h... yes
checking whether lt_dlinterface_register is declared... yes
checking for lt_dlinterface_register in -lltdl... yes
checking where to find libltdl headers... checking where to find libltdl library... -lltdl

./old-m4-iface.at:153: $MAKE
/bin/sh ./libtool --mode=link gcc -no-undefined -g -O2  -o ltdldemo main.o 
-dlopen module.la -lltdl
libtool: link: rm -f .libs/ltdldemo.nm .libs/ltdldemo.nmS .libs/ltdldemo.nmT
libtool: link: (cd .libs && gcc -g -O2 -c -fno-builtin "ltdldemoS.c")
libtool: link: rm -f ".libs/ltdldemoS.c" ".libs/ltdldemo.nm" ".libs/ltdldemo.nmS" 
libtool: link: gcc -g -O2 -o ltdldemo main.o .libs/ltdldemoS.o  -lltdl
libtool: link: rm -f ".libs/ltdldemoS.o"
make[4]: Leaving directory 
./old-m4-iface.at:156: ./ltdldemo; lt_status=$?; if test $lt_status -eq 0; then 
           elif test "X$host" != "X$build" && \
                { test -x "./ltdldemo" || test -x "./ltdldemo"$EXEEXT; }
           then (exit 77); else (exit $lt_status); fi
--- /dev/null   2008-02-27 15:51:00.483962769 +0100
+++ /usr/local/distrib/libtool-2.2/tests/testsuite.dir/at-stderr        
2008-03-02 08:28:27.000000000 +0100
@@ -0,0 +1 @@
+./ltdldemo: error while loading shared libraries: libltdl.so.7: cannot open 
shared object file: No such file or directory
./old-m4-iface.at:156: exit code was 127, expected 0
34. old-m4-iface.at:107: 34. AC_WITH_LTDL (old-m4-iface.at:107): FAILED 

I can reproduce this error under the following circumstances:

A libltdl 2.1 or newer has previously been installed in a place where
the preprocessor and the link editor can find headers resp. library
(suitable CPPFLAGS=-I... and LDFLAGS=-L... count, too), but the
libltdl.la file is missing in the installation, and also the runtime
linker does not search the installed location of libltdl.so.7 by
default (and -R.../-Wl,-rpath,... have not been added).

Does that match your setup?  If yes, who removed the installed
libltdl.la file, and why?

Dear Ralf,

yes, I believe this matches my setup.  I had installed Libtool 2.1.b;
nothing worked for me so, since I had no time to investigate further,
I uninstalled it (not the proper way, I guess) and went back to
Libtool 1.5.24.
Thanks a lot,


Prof. Roberto Bagnara
Computer Science Group
Department of Mathematics, University of Parma, Italy

reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]