mozilla-nl-users
[Top][All Lists]
Advanced

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index]

Re: [Mozilla-nl-users] Mozilla: Versie 1.4 testen


From: Peter Korsten
Subject: Re: [Mozilla-nl-users] Mozilla: Versie 1.4 testen
Date: Wed, 10 Sep 2003 01:41:34 +0200
User-agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; nl-NL; rv:1.4) Gecko/20030624

Martijn Ras wrote:

Gelukkig is hier in Nederland bijna iedereen het Engels machtig. Helaas nemen we steeds vaker niet eens meer de moeite nemen om onze taal te gebruiken. Tijdens mijn informatica opleiding heb ik Duitsland stage gelopen. Daar is men weliswaar het Engels iets minder sterk machtig, zij gebruiken hun eigen taal tenminste. Ik heb daar gemerkt dat men eerder geneigd is programmatuur daadwerkelijk te gebruiken indien deze een interface in de eigen taal biedt, dan wanneer deze in een vreemde taal geschreven is. Ik ben van mening dat je als informaticus je moet verdiepen in de stof die je bestudeert met behulp van de documenten/boeken in de oorspronkelijke taal (indien je die machtig bent), maar dat je moet realiseren dat je jezelf goed in de moerstaal moet kunnen uitdrukken als je met minder 'ingewijde' personen te maken hebt. Met jargon doorspekte boeken/spraak is voor deze mensen al snel snel geheimtaal en de reden voor een wantrouwende opstelling in het beste geval en het opgeven in veel gevallen.

Dat klopt op zich wel, maar taal is een levend iets en al te zeer vasthouden aan puur Nederlandse (met een hoofdletter, foei Martijn ;) ) termen kan ook tot gevolg hebben dat niemand eigenlijk weet waar je het over hebt.

Ik gebruik zelf bij voorkeur ook een term als 'schijfeenheid' in plaats van 'disc drive', maar ik kijk wel uit om een Nederlandstalig alternatief voor een woord als 'computer' te gebruiken.

Je kunt je de vraag stellen of je hier trendsetter of trendvolger moet zijn. Het probleem met een trend zetten is dat je een richting uit kunt gaan die helemaal geen navolging vindt. Mijn gevoel zegt me dat 'stek' een stap in zo'n richting is.

Als ik op http://www.woordenboek.nl/ op zoek ga naar 'stek' krijg ik dit als resultaat:

stek1 (de ~ (m.), ~ken)
    1 afgesneden takje waaruit een nieuwe plant kan groeien => plantenstek
    2 jonge bewortelde boom
    3 voerplek voor vissen
    4 uitgekozen plekje => plek
    5 aangestoken vrucht of plek daarop => stee
    6 vistuig waarmee men op paling vist
    7 plaats waar grond afgegraven wordt
    8 staketsel

stek2 (het ~, ~ken)
    1 aangestoken groente of fruit

Overigens gebruikt de Van Dale site/stek beide termen.

Ik ben het er trouwens niet mee eens dat een leenwoord een hogere drempel zou opwerpen. Het Nederlands zit sowieso :) al berstensvol leenwoorden, voornamelijk van het Frans. Er wordt toch immers ook niet geprobeerd om 'puur' Nederlandse vertalingen te vinden voor woorden als 'garage' of 'engagement'? Sterker nog, soms wordt het leenwoord vaker gebruikt dan een bestaand Nederlands woord, zoals het geval is met 'portemonnee' ('portemonnaie') en 'beurs'.

Wat dat betreft zijn 'browser' en 'site' helemaal geen jargon meer. Ik denk ook dat, wanneer ik aan mijn grootmoeder zaliger had moeten uitleggen wat die dingen nou zijn, het niet had uitgemaakt of ik bestaande Nederlandse woorden had gebruikt of niet. Met een browser blader je niet, je springt heen en weer tussen verschillende documenten. 'Bladeren' is ook geen geheel correcte vertaling van 'to browse', aangezien het 'vluchtig bladeren' of 'op je gemak rondkijken' betekent. En die uitleg ligt heel wat dichter bij het gebruik van een browser dan 'bladeren'.

Vergelijk het anders met de argumenten die worden aangedragen waarom Mozilla toch vooral al zijn eigen bedieningselementen moet tekenen, in plaats van dit aan het besturingssysteem over te laten. Eén van die redenen is dat je, om helemaal aan CSS te voldoen, je tekst over een invoerveld heen moet kunnen zetten. Dat dit dus een fout in CSS is, dat er bovendien zeker het één en ander op de definitie daarvan valt aan te merken en dat verder niemand met een beetje gezond verstand dit ook zou willen doen, doet er kennelijk niet toe: het dogma is dat men 100% aan CSS wil voldoen. Dus tekent men de knopjes zelf en zit ik met een browser die helemaal uit de toon valt bij de rest van mijn systeem.

Het is mijn mening dat je in dit soort zaken pragmatisch moet zijn. Ik denk dat het belangrijkste is om je zo min mogelijk te distantiëren van de dagelijkse praktijk, aangezien de gemiddelde computeranalfabeet niet eens op de hoogte is van het bestaan van Mozilla. Zodra iedereen in Nederland en Vlaanderen het over 'stek' gaat hebben, kun je het nog altijd aanpassen.

Groetjes vanuit Malta, waar het nog steeds boven de 25 graden is,

- Peter





reply via email to

[Prev in Thread] Current Thread [Next in Thread]